zaterdag, mei 28, 2005

Vakantie 3

Heerenveen. Er werden asperges klaargemaakt. Daar hoort wel een lekker kaassausje bij, vonden wij. Maar ja, hoe maak je nou een lekker kaassausje? Niet gedraald. Als de wiede weerga Kabouter P. gebeld. Met zijn Friese tongval lepelt hij één voor één de ingrediënten op voor een eerste klas kaassaus. Smikkelen maar. Mmm!

Kaassausje

20 gram boter;
20 gram bloem;
200 cc water; (of 250 cc als je een wat dunnere saus wilt)
1/4 bouillonblokje;
geraspte kaas, of monchou;

boter smelten,
bloem erbij doen en goed met de garde roeren,
even laten pruttelen, maar het mag niet donkerbruin worden,
wat water toevoegen en goed roeren, anders gaan het klonteren,
bouillonblokje erdoor en blijven roeren,
rest water erbij doen en steeds blijven roeren, als je een mooie gladde saus hebt de kaas toevoegen en blijven roeren.
Eventueel een klein beetje nootmuskaat toevoegen (naar smaak)
Wat ook erg lekker is om een muspuntje mosterd toe te voegen.

De basis van dit sausje is de roux, de boter, bloem en bouillon.
Je kan hiermee ook een heerlijk mosterdsausje maken, lekker bij de kapucijners!
Of een kerry sausje of een roomsausje, dan gebruik je roomculinair( is niet zo vet)
Veel succes, en laat me weten of het gelukt is.

De hoeveelheid is genoeg voor 2 personen. Dus verdubbelen als je meer nodig hebt.

©Kabouter P.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Om in oer as alve ut Grou kaam. Sil eefkes eintsje drave. Fan tsiissaus komt noch net folle, sil earst mar wer ris Asterix&Obelix en de Helvetiers ut de kast helje.

jouke

Anoniem zei

Great work!
[url=http://dacgbxvg.com/jiyc/hucg.html]My homepage[/url] | [url=http://bikstkmh.com/dcml/hisp.html]Cool site[/url]

Anoniem zei

Great work!
My homepage | Please visit

Anoniem zei

Great work!
http://dacgbxvg.com/jiyc/hucg.html | http://sttmnyxa.com/ppho/aqhn.html