maandag, mei 16, 2005

Tsjochnijs

Drachten. Sfeervolle Shanty, Folk en Ierse avond.

Op zaterdag 28 mei wordt er in Iduna aan de Oliemolenstraat in Drachten een geweldige
Sfeervolle muziekavond georganiseerd.
In de 2 zalen van Iduna zullen 3 shantykoren worden afgewisseld door de Friese troubadour Gurbe Douwstra en de groepen Paddy’s Passion en The Black Velvet band.
Voor Iduna en de artiesten een hele uitdaging om dit programma te presenteren.
De Peijesjongers uit Drachten hebben een thuisoptreden. Dit koor bestaat uit ruim 40 personen en is een jaar of 5 actief met het zingen van een breed repertoire shanty’s ,zeemansliederen, meezingers en enkele folk songs.
Ook een aantal liedjes van de Drachtster Ritske Numan staan op hun repertoire.


De optredens in de grote zaal worden afgewisseld door de bekende Friese troubadour Gurbe Douwstra.
Na jaren in verschillende bands te hebben gespeeld en gezongen is Gurbe, bekend als presentator van Omrop Fryslân een aantal jaren geleden op de solotoer gegaan met zelfgeschreven fries repertoire.
Zij eerste CD “Dizze Storm”werd met succes ontvangen en zijn tweede CD “Myn eigen paad” zaal eind mei , maar in ieder geval met Peije dei op 4 juni te verkrijgen zijn.

In de kleine zaal zullen de prachtige Ierse liederen te beluisteren zijn door de formatie Paddy’s Passion uit de omgeving rond Harderwijk. Een aantal liedjes uit hun repertoire zijn ook te beluisteren op de cd Beyond Shores. Deze cd is opgenomen in een studio in hun favoriete Ierland. De heren van Paddy’s Passion zijn Bert Hobo, Jan van Bodegom en Jaap Wolbers. Tijdens optredens begeleiden zij zich op een aantal instrumenten zoals de accordeon, trekharmonica en bohdran.


Deze optredens worden afgewisseld door het shantykoor Loopend Tuygh uit Franeker,.
Dit zeer bijzondere uit 9 personen bestaand koor zingt voornamelijk vierstemmig en à capella.
Het samenwerken en goed luisteren is voor de zangers van Loopend Tuyg het enige juiste middel om een warm klinkend zangverhaal met veel vaart ten gehore te brengen.

De Drachtster groep Black Velvet band bestaat uit een viertal personen, die ontstaan is een fusie die de groep Sudewyn en Hendrik Blom zijn aangegaan. Zij besloten als de groep Black Velvet Band verder te gaan met voornamelijk Iers Volksmuziek.
Er wordt veel gezongen, waarbij het publiek uiteraard graag aan meedoet.
De groep bestaande uit Hendrik Blom, Sietze Ketelaar, Anneke Bloemsma en Klaas Stienstra, begint onder de liefhebbers van echte muziek een begrip te worden.


Het Rottevalster shantykoor de Piipegaeltsje Sjongers zingen hun shanty’s en zeemansliederen in de grote zaal. Dit koor bestaat ruim 10 jaar en is begonnen in Rottevalle op één van de bekende Rottefalster Sjong & Muzykjûnen en heeft ter gelegenheid van het 10 jarig jubileum met veel succes in november 2004 de revue “Rip van winkel”opgevoerd. Enkele van deze liedjes zijn in het repertoire opgenomen.
Het koor is regelmatig op pad en heeft een flink aantal optredens per jaar in binnen en buitenland. Vorig najaar in Ierland en in augustus zal het koor naar Esbjerg in Denemarken voor een meerdaags internationaal festival. Ook op grote watersport evenementen zoals Sail Amsterdam, de visserij en vlootdagen ,internationale Shantyfestivals, maar ook tijdens dorpsfeesten en in tehuizen wordt met veel plezier gezongen.

Een avond die je niet mag missen.
Voor meer info;
Iduna: Tel: 0512-522650 Michiel Stavast info@iduna.nu en
de Piipegaeltsje Sjongers. Tel: 0512-341881 joke.tjoelker@wanadoo.nl

Geen opmerkingen: