vrijdag, augustus 05, 2005

Like a rolling stone

LONDEN - Like A Rolling Stone, het lied van Bob Dylan, heeft de wereld veranderd. De song staat boven aan een lijst van muziek, films, tv-shows en boeken die 'iets' deden - ze inspireerden, shockeerden of luidden een nieuw tijdperk in. Beroemde artiesten hebben de lijst samengesteld. Op twee staat Heartbreak Hotel van Elvis Presley. De BBC publiceerde het rijtje vrijdag.

Rockster Patti Smith zei over het winnende lied: "Dit hielp me door de puberteit heen." Ex-Beatle Sir Paul McCartney koos Heartbreak Hotel als favoriet. "Alsof hij het uit de krochten van de hel zingt." McCartney's eigen She Loves You staat op de derde plaats, gevolgd door Satisfaction van The Rolling Stones. Op vijf een film: A Clockwork Orange, van Stanley Kubrick. Het hoogstgenoteerde boek is Jack Kerouacs On the Road.

Aan het samenstellen van de lijst deden ook Noel Gallagher (Oasis), Keith Richards (Stones), Brian Wilson (Beach Boys) en acteurs als Edward Norton, Robert Downey Jr en Juliette Lewis mee. De lijst is een initiatief van het tijdschrift Uncut.


Zaagmuzikant Zagioni overleden

LEEUWARDEN - De Leeuwarder zingende-zaagspeler Henri Zagioni is dinsdag op 76-jarige leeftijd overleden. Henk ter Steeg, zoals zijn officiële naam luidde, was in Leeuwarden een bekendheid. Meestal speelde hij op de Nieuwestad, waar hij een repertoire van zo'n tweehonderd nummers ten gehore bracht.

De geboren Groninger was aanvankelijk antiekhandelaar en metaalbewerker, maar leerde zichzelf spelen op de zaag. In de jaren negentig werd Zagioni ook landelijk bekend. Hij trad op in tientallen tv- en radioprogramma's, niet alleen vanwege zijn muziek, maar ook omdat hij altijd een praatje klaar had. Door kanker kon Zagioni de laatste tijd niet meer optreden. Hij is in stilte gecremeerd.

Bron: De Leeuwarder Courant

Geen opmerkingen: